Vijesti

Studijska posjeta

U okviru projekta "Posticajno okruženje za socijalno poduzetništvo i turizam za žene u BiH", održana je od 23. do 29. septembra šestodnevna studijska posjeta nevladinih organizacija i inicijativa te drugih institucija iz Bosne i Hercegovine. Sudionici iz Travnika, Jajca, Kupresa, Livna, Drvara i Mostara posjetili su kreativni centar Poligon, zadrugu dizajnera i kreatora - Zoofa, ABC Accelerator, Istarske kućice, inkubator Friuli Innovazioni, zadrugu Zeroidee/Puntozero, coworking Idrija, Topionicu i Antonijev Rov, Kuću Bilja, proizvodaće drvenih bicikla Annum bicycles, bolnicu Franja i Šumski selfness.

Studijski posjet omogućio nam je razmjenu iskustava i tkanje budućih partnerstva.

Pogledajte galeriju fotografija.

Poziv za uključenje u inkubator

23. avgusta 2018. godine, u cilju dobrinosa rješavanju problema ekonomske nejednakosti žena uz pomoć (socijalnog) preduzetništva i turizma i sa njim povezanih industrija u BiH, objavili smo poziv za uključenje u poslovni inkubator, koji se može naći ovdje: Javni_poziv_inkubator_24.8.2018.pdf.

Svrha inkubatora je da osigura podsticajno okruženje za razvoj i implementaciju poslovnih ideja i otvaranje novih radnih mjesta putem treninga, mentorstva i treniranja, finansijske podrške, prostora i podrške u marketinškim aktivnostima.

Prijavite se popunjavanjem prijavnog formulara: Prijavni_formular_24.8.2018.pdf.

Rok za dostavljanje je 24. septembar 2018. godine.

Dodatno objašnjenje u vezi sa pozivom za uključenje u program inkubatora

Inicijalni Start-up paket na području Općine Travnik - Fond za podršku samozapošljavanju Općine Travnik je ograničen na posle koje će se pokrenuti u Općini Travnik.

Kandidatkinje koje se žele natjecati za sredstva od 10.000 KM moraju također ispuniti i do 21. septembra 2018. godine poslati aplikaciju BeeZone inkubatora (CEM Travnik). Javni poziv i formulare možete naći na ovoj web stranici: http://cem.ba/javni-poziv-za-podrsku-poslovnim-idejama-kroz-poslovni-inkubator-beezone/

Kandidatkinje koje ne budu korisnice fonda mogu svejedno koristiti druge usluge u okviru programa. Na javni poziv za uključenje u program inkubatora socijalnog poduzetništva i turizma za žene mogu se prijaviti sve kandidatkinje, bez obzira na to što ne budu koristile fond i pokrenule vlastiti posao u Općini Travnik.

Edukacija za NVO u BIH

Nevladin sektor u BiH ima veliki potencijal za uspostavljanje socijalnih poduzeća i utjecaj na zapošljavanje. Stoga je od 6. do 12. aprila 2018. godine u Livnu, Kupresu, Mostaru, Travniku i Jajcu proveden obrazovni mentorski program za nevladine organizacije za jačanje posticajnog okruženja za socijalno poduzetništvo za žene i turizam. Na aktivnostima je sudjelovalo 19 predstavnika iz 13 nevladinih organizacija. Osim toga, susreli smo se s ključnim akterima (COD Jajce, Vlada Hercegbosanske županije, Ekonomski fakultet (Studij turizma), Univerzitet "Džemal Bijedić" Mostar, Grad Livno, Općina Kupres i NVO) u razvoju turizma i socijalnog poduzetništva s kojima smo potvrdili potrebe i mogućnosti za izgradnju posticajnih sredina u pojedinim lokalnim zajednicama kako bismo osigurali održivost projekta.

U okviru programa provodit ćemo mentoriranje i coaching kako bi kontinuirano pružali podršku organizacijama, pratili njihov napredak i održivost rezultata. 

Galerija slika sa sastanaka dostupna je na linku.