Vijesti

U Travniku započela je obuka 25 preduzetnica

U Travniku (BiH), u okviru projekta "Podsticajno okruženje za socijalno poduzetništvo i turizam za žene", započela je obuka 25 preduzetnica.

Cilj 4-dnevnog modula, koji se održao od 28. septembra do 1. oktobra 2017. godine, bio je upoznavanje sa ključnim karakteristikama društvenog i ženskog preduzetništva, društveno odgovornog preduzetništva, društvenih inovacija i kulturnog turizma. Učesnice su formirale preduzetnički timove, koji su zatim razvili svoje preduzetničke ideje i provjerili kako u stvarnosti primijeniti socijalnu preduzetničku ideju. Treneri i mentori stavili su veliki naglasak na učenje kroz rad i razvoj poslovnih ideja kroz kreativne i inovativne pristupe.

Učesnice su saznale zašto su interdisciplinarno umrežavanje, međusektorska saradnja i identifikacija tačaka kontakta i zajedničkih prilika važni za preduzetnički put. Poslednji dan bio je posvećen individualnom mentorstvu, upoznavanju osnovnih analiza tržišta, kupaca i konkurencije, gdje su mentori i kandidatkinje formirali prvi upitnik o problemima ili potrebama, koje proizvodi ili usluge rešavaju. Također upoznale su se sa uputstvima o tome kako provesti intervjue sa ciljnim korisnicima. Drugi modul će biti od 12. do 15. oktobra 2017.

Objavljen je detaljan program usavršavanja

Objavljen je detaljan program sa terminima i lokacijama usavršavanja. Obuka iz socijalnog poduzetništva i turizma bit će realizirana u Travniku i Jajcu. Predavanja i tereni vršit će se četvrtkom i petkom u terminu od 16.00 do 19.00  sati, subotama od 10.00 do 16.00 sati i nedjeljama od 10.00 do 13.00 ili 15.00 sati.

Prvo predavanje počinje u četvrtak, 28. 9. 2017 u 16.00 sati u Centru za edukaciju mladih Travnik, Bosanska 131, Travnik.

Program možete dobiti ovdje (klik).

Objavljen poziv za uključenje na obuku iz socijalnog poduzetništva i turizma za žene

Otvorene su prijave za uključenje na edukativno-obrazovni mentorski program socijalnoga poduzetništva za žene sa područja očuvanja kulturne baštine i turizma. Program edukacije obuhvata više strateških i praktičnih modula kao što su:

- Uvod u edukaciju – socijalno, društveno odgovorno poduzetništvo;

- Zakonodavstvo, projektni i finansijski/financijski management;

- Kulturna baština;

- Kulturni turizam;

- Poslovne ideje, poslovni planovi – praktični rad.

 

 

Kandidatkinje će pridobiti potrebne menedžerske i lične kompetencije za ulazak u svijet socijalnog poduzetništva i turizma. Obuka će se održati Tavniku i Jajcu, a detaljan program i raspored predavanja obuke bit će objavljeni u toku mjeseca augusta.  

 

Zainteresirane kandidatkinje mogu se prijaviti preko prijavnog formulara (klik) najkasnije do 14. 9. 2017. godine. Više o uslovima/uvjetima prijave i o samom pozivu možete naći u raspisnoj dokumentaciji (klik).   

 

Od prijavljenih kandidatkinja izabrat ćemo 24 polaznice, koje će po završetku obuke imati pravo uključenja u Ženski inkubator socijalnog poduzetništva i turizma.